Dr.Szeles Géza igazságügyi orvosszakértő

ORVOSSZAKÉRTŐ

ORVOSSZAKÉRTŐ

Sosem derül fény a morfinbotrány részleteire?

2018. augusztus 03. - Dr. Széles Géza

Budapest – Jó eséllyel soha nem fog kiderülni, hogy mennyi morfiumot is kaptak az Uzsoki Kórházban 2005 és 2007 között elhunyt betegek! – derítette ki a Blikk.

Az általunk megkérdezett igazságügyi orvosszakértő ugyanis azt mondja: ennyi idővel a halál után az már nem állapítható meg, hogy az elhunyt mennyi morfiumot kapott.

– A kábítószerhasználat bizonyos szaruképletekből, mint a haj, élők esetében még fél év után is kimutatható. Ilyenkor egy hajszálat levágnak, s az egy centinként feldarabolják. A darabokban pedig vizsgálják a morfin jelenlétét. Így kiderül: hány hónappal korábban fogyasztott szert az illető. Az, hogy milyen mennyiségben kapott a szerből a beteg, csak a halál után közvetlenül állapítható meg – magyarázta dr. Szeles Géza, igazságügyi orvosszakértő, aki hozzátette: éppen ezért nem gondolja, hogy az Uzsoki bűncselekmény gyanús eseteivel összefüggésben holttesteket exhumálnának.

– Az exhumálás, a boncolás, s vegyészet és a visszatemetés költsége az elvégzett vizsgálatoktól függően fél-egymillió forintba is kerülhet – mondta Szeles. – Ráadásul a holttestek megbolygatása tehát egyáltalán nem vinné előrébb az ügyet – vélte az orvosszakértő.

Így csak az orvosi dokumentációkra hagyatkozhatnak a szakemberek, amelynek egy része, mint megírtuk, eltűnt. A szakértő szerint azonban önmagában a kórlapok sem biztos, hogy választ tudnak adni a kérdésekre.

– Lehet, hogy a kórlapon az szerepel, hogy 4 ampullányi morfiumot kapott a beteg, de nem lehet tudni, hogy ez fájdalomcsillapításra volt csak elég vagy már a halálhoz – mondta dr. Szeles Géza.

K. B. V.

Forrás:

http://www.blikk.hu/aktualis/sosem-derul-feny-a-morfinbotrany-reszleteire/r2ltwsf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://orvosszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr6714158943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása